Datakwaliteit Management

Masterdata management

Verbeter uw resultaten met datakwaliteit

U bent verantwoordelijk voor de bedrijfsprocessen op uw afdeling. U moet weten wat er aan de hand is, echter u heeft meer gegevens dan u kan overzien. Totdat de gegevens schoon en beschikbaar zijn, blijven kritieke feiten en cijfers onbekend. Het omzetten van deze gegevens in informatie vereist speciale zorg en knowhow. 

Hoe pakt u dat aan?

De weg naar inzicht begint met het beheren van de kwaliteit van uw gegevens. Laat gegevens van lage kwaliteit u niet beletten vooruit te komen. Onze data specialisten helpen u bij elke stap op weg naar data kwaliteit. Deze kwaliteit vertaalt zich zichtbaar in uw resultaten.

Lees de vijf tips voor het optimaliseren van datakwaliteit, ontmoet onze data specialisten en ontdek de datakwaliteit scan.

  • Volledige, juiste, geschikte én actuele gegevens zijn van onschatbare waarde voor een gestroomlijnde operatie
  • Het optimaliseren en op peil houden van de datakwaliteit vereist een goed plan en discipline
  • Datakwaliteit geeft uw strategisch voordeel en verhoogt uw resultaten
  • Hoe pakt u dat aan? De Datakwaliteit scan helpt u op weg.

Optimaliseer uw datakwaliteit in vijf stappen

Over het beheren van datakwaliteit bestaat onder bedrijven behoorlijk wat onduidelijkheid, laat staan dat helder is hoe een onderneming het optimaliseren van datakwaliteit het beste kan aanpakken.

Jack de Hamer, datamanagement specialist bij Type 2 Solutions, definieerde op basis van jarenlange ervaring de volgende vijf stappen die praktische hulp bieden bij het optimaliseren van datakwaliteit:

Stap 1. Bepaal de gegevensverzameling en de elementen daarbinnen die u wilt optimaliseren.

Stap 2. Bepaal per gegevenselement de regels die van toepassing zijn en automatiseer de controles.

Stap 3. Stel per gegevensverzameling één persoon aan die verantwoordelijk is voor de optimalisatie.

Stap 4. Controleer geautomatiseerd de gegevens op basis van de definitie en bewaar het resultaat.

Stap 5. Corrigeer de uitzonderingen en pas waar en wanneer nodig de scope en definitie aan.

‘Optimaliseer uw datakwaliteit in 5 stappen’ gepresenteerd door Jack de Hamer.

Verbeter en meet continu de Datakwaliteit

Hoe werkt het optimalisatie proces?

Vanuit de datasource van de applicatie wordt de gegevensverzameling (stap 1) geëxtraheerd. Deze gegevens worden door de T2S Data Quality Monitor (stap 4) automatisch geanalyseerd op basis van de regels die volgen uit de definities (stap 2). De uitzonderingen op de regels worden gedetecteerd en gepresenteerd aan de data owner (stap 3). De data owner verzamelt de uitzonderingen en besluit op basis daarvan welke van onderstaande verbeter acties ondernomen moet worden:

  • Optimalisatie van de datakwaliteit door correctie van de uitzonderingen;
  • Optimalisatie of finetunen van de definities.

Door gebruik van dit proces wordt continu de datakwaliteit en het bestaande datakwaliteit optimalisatie proces verbeterd (stap 5).

Hoe pak ik dit aan?

Data Kwaliteit Scan

Om u op weg te helpen met datakwaliteit bieden wij een Datakwaliteit Scan aan. Tijdens deze scan voeren wij een audit uit van een huidige set aan gegevens. Deze gegevens laden wij in de Datakwaliteit Monitor.

Resultaat

Het resultaat is een advies datamanagement inclusief een plan van aanpak voor het opschonen en het beheren van de data. Dit advies zal on-site aan u gepresenteerd worden.

Onderdeel van de datakwaliteit scan is het tonen van de resultaten in de Datakwaliteit Monitor.

Monitor datakwaliteit

Data Kwaliteit Monitor

Type 2 Solutions heeft veel ervaring met de optimalisatie van bedrijfsgegevens en biedt de tool om data te monitoren en te optimaliseren: de Datakwaliteit Monitor.

Het dashboard biedt dat soort inzicht dat het mogelijk maakt om de data kwaliteit te meten, verbeteren en te onderhouden. Ervaar het online Dashboard zelf om zelf te zien hoe het u kan helpen. 

T2S-Datakwaliteit Monitor

Datakwaliteit bij Eichholtz

Dennis Hendriks, Operations directeur bij Eichholtz, vertelt over hoe zij gestart zijn met datakwaliteit management:

“Wij zijn in 2019 als Eichholtz gestart met de samenwerking met Type 2 Solutions. Waar we mee zijn begonnen is eigenlijk heel simpel, we hebben een database en daarvan wisten we, we hebben best wel veel leads gegenereerd door middel van beurzen in de afgelopen 29 jaar en die data is absoluut niet schoon.”

Data schonen

“Daarin heeft Type 2 Solutions uiteindelijk de oplossing geboden door in eerste instantie heel plat te kijken naar de data en te kijken waar zitten de fouten in, die eruit te halen en vervolgens met een schone database verder te kunnen. Vervolgens gingen we ook overstappen naar een nieuw ERP en dat heeft geresulteerd in opschoning van ongeveer 30.000 records.”

Dennis Hendriks, Directeur Operations bij Eichholtz.

Strategisch voordeel met data kwaliteit

Jack de Hamer, data specialist bij Type 2 Solutions, schreef een artikel over ‘Datakwaliteit geeft bedrijven strategisch voordeel‘.

Het is niet eenvoudig om een prijskaartje te hangen aan ‘slecht’ onderhoud. Dit wordt volgens Jack de Hamer sterk beïnvloed door de gevolgen ervan.

“De kosten kunnen variëren van enkele euro’s per klant als post retour komt tot duizenden of honderdduizenden euro’s schade ten gevolge van onjuiste gegevens op een factuur, douanedocument of etiket.”

Investeer in een oplossing voor de lange termijn

Toch zouden bedrijven zich volgens hem niet moeten focussen op een concreet bedrag. “Ik denk dat het beter is als bedrijven hun datakwaliteit willen waarborgen om een strategisch voordeel te behalen met het oog op het behouden van klanten of het binnenhalen van nieuwe afnemers.”

Het optimaliseren en op peil houden van de datakwaliteit vereist een goed plan en discipline.

Master data management projecten

Klik op een van de afbeeldingen en lees wat onze klanten te zeggen hebben over de samenwerking met T2S.

Master uw artikeldata

Als u artikelgegevens met e-commerce platforms en uw klanten wilt uitwisselen, moet uw master data op orde zijn. Bol.com, Amazon en retailers als Ahold, Superunie, Intergamma eisen dat u uw gegevens uitwisselt volgens de GS1-standaard.

T2S Data Analist Stefanie Polfliet schreef een blog over ‘GS1 code management – Hoe pak je dat aan?‘ en het belang van datakwaliteit.

“Als master data in de organisatie toch niet helemaal in orde is en daardoor het toekennen en beheer van de GS1 codes voor problemen zorgt, breng dan eerst de gegevens op orde met de GS1 standaard als uitgangspunt.”

“Vergelijk het met een administratie thuis; alle belangrijke documenten worden bewaard zoals het zou moeten, echter het is allemaal op een grote stapel beland die alleen nog ‘even’ opgeruimd moet worden. Hoe sneller die stapel opgeruimd is, hoe beter: de stapel wordt namelijk alleen maar groter en zo gaat het ook met master data. Hoe langer er gewacht wordt voordat het op orde gebracht wordt, hoe lastiger dit wordt.”

Datakwaliteit artikelgegevens

Wilt u meer informatie?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.





    Veelgestelde vragen over datakwaliteit management

    Datakwaliteit is de mate waarin gegevens geschikt zijn voor het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. U stelt, afhankelijk van uw bedrijfsvoering en het doel, eisen aan de data.

    Volledige, juiste, geschikte én actuele gegevens zijn van onschatbare waarde voor uw organisatie. Alleen dan bent u in staat om slagvaardig en succesvol te handelen. Toch bestaat over het beheren van datakwaliteit behoorlijk wat onduidelijkheid, laat staan dat helder is hoe het optimaliseren van datakwaliteit het beste aangepakt kan worden. Eén keer fixen voor een specifieke klant of afnemer, de implementatie van een nieuw IT-systeem of de inrichting van een data warehouse volstaat niet. Investeer als organisatie in een oplossing voor de lange termijn.

    Datakwaliteit beheer is een administratief proces. Daarbinnen zijn richtlijnen, verantwoordelijkheden en processen vastgesteld met betrekking tot het verzamelen, het gebruik en het onderhoud van gegevens. Ook zijn in dit proces afspraken gemaakt over het verwijderen en het distribueren van gegevens.

    Het optimaliseren en op peil houden van de datakwaliteit vereist een goed plan en discipline. Ad hoc verbeter acties werken alleen op korte termijn en leiden tot het jojo-effect op lange termijn. Zie datamanagement als een strategisch voordeel voor uw organisatie. Maak datakwaliteit integraal onderdeel van uw bedrijfsvoering en zet datakwaliteit monitoring software in. Daarmee is de kwaliteit van enorme hoeveelheden gegevens continu in de gaten te houden en krijgt de verantwoordelijke direct een seintje als er uitzonderingen zijn. Door gebruik van dit proces wordt continu de datakwaliteit en het datakwaliteit optimalisatie proces verbeterd.

    Optimaliseer je eenmalig dan zit je binnen no time weer op hetzelfde niveau als voorheen of erger! Gegevens zijn continu in beweging en het is belangrijk om steeds de kwaliteit te controleren en indien noodzakelijk te verbeteren. In die zin is het te vergelijken met het bijhouden van houtwerk buiten. Door regelmatige controle en periodiek onderhoud ziet de gevel er fraaier uit. Aanvullend verhoog je er de levensduur van. En tegelijkertijd voorkom je met deze aanpak ook vervelende gevolgen, zoals houtrot en inregenen, die kunnen ontstaan door slecht onderhoud.

    Het is niet eenvoudig om een prijskaartje te hangen aan ‘slecht’ onderhoud. Dit wordt sterk beïnvloed door de gevolgen ervan. De kosten kunnen variëren van enkele euro’s per klant, als post retour komt, tot duizenden of honderdduizenden euro’s schade ten gevolge van onjuiste gegevens op een factuur, douanedocument of etiket. Focus u dan ook niet op een concreet bedrag, maar investeer in een oplossing voor de lange termijn. Waarborg continu uw datakwaliteit om een strategisch voordeel te behalen met het oog op het behouden van klanten of het binnenhalen van nieuwe afnemers.