Transitie naar een data geïnformeerde organisatie
Sinds de integratie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en de Stichting Bibliotheek.nl (BNL) in 2015 is de begroting van de KB verdubbeld en zijn de activiteiten en processen van de KB complexer en veelomvattender geworden. Reden voor de KB om de organisatie & processen daarop aan te passen en te investeren in een nieuw Data Warehouse.
“Het is de ambitie van de Nationale Bibliotheek om een data geïnformeerde organisatie te worden, waarbij we onze acties baseren op business intelligence. Het Data warehouse vormt hierbij een onmisbare basis, ook om grip te houden op de gebruikte data”, vertelt Jeffrey Kneefel, Product Owner Data warehouse KB.
Nieuw Data Warehouse met Power BI
De KB koos voor Microsoft Azure en Informatica i.c.m. Power BI voor Managed Self-Service BI. Het data migratie platform (MPF) en de data quality monitor (DQM) van Type 2 Solutions werd ingezet voor de migratie van het oude Data warehouse en Business Intelligence oplossing, SAP BO, naar het nieuwe DWH.
Vervolgens zorgde hetzelfde platform voor het continu vullen van het Data warehouse met de gegevens van openbare bibliotheken en de provinciale ondersteuning instellingen (POI’s) en het monitoren van de datakwaliteit. Twee ervaren data analisten van T2S, Hans Pannekoek en Tim van Tongeren, begeleiden het hele traject.
Data Migratie Platform en Data Kwaliteit Monitor
De Koninklijke Bibliotheek is met het Data Migratie Platform (MPF) in staat zijn om datasets vanuit verschillende bronnen gestructureerd en automatisch te valideren en in het Data warehouse te laden.
Tevens kan terugkoppeling ontvangen worden die gewenst/benodigd is naar aanleiding van deze validatie via het Datakwaliteit Dashboard (DQM). Tenslotte kan de KB de MPF & DQM-software gebruiken voor uitgebreide data-analyse en data exploratie.
Ervaren Data Specialisten
De T2S data analisten zorgen ervoor dat alle bibliotheken aangesloten worden op het nieuwe Data warehouse en dat de data uit het bronsysteem op de juiste wijze gemapt wordt naar het datawarehouse.
Tim zorgt er nu voor dat ook andere bronnen, zoals bijvoorbeeld het e-book platform, aangesloten worden. Hij heeft inmiddels zoveel kennis van verschillende databronnen binnen de KB dat hij heel snel begrijpt hoe de data gestructureerd is, hoe deze ontsloten kan worden en gekoppeld (gemapt) kan worden naar het Data warehouse.
Hij doet dit als Developer in een Distributed Scrum Team (KB, T2S en Sogeti NL/India) en als lid van het DWH RUN Team.
Betrouwbare en Waardevolle Informatie
“Via het Data Warehouse zullen wij steeds meer beschikking krijgen over de vele gegevens van de KB. Door de toegang tot de data van allerlei systemen kunnen wij gegevens omzetten naar waardevolle informatie, zoals rapportages, dashboards, machine learning enz.
Dit moet vervolgens leiden tot kennis en actie en bijdragen aan een effectieve en efficiënte besluitvorming. Het initiëren van en bijdragen aan procesverbeteringen voor bijvoorbeeld het aansluiten van bibliotheeksystemen of bronsystemen, het verhogen van de datakwaliteit, het vergroten van rapportage mogelijkheden maakt dit werk ontzettend leuk”, vertelt Jeffrey.
Staat u ook voor een data management project?
Of wilt u meer weten over dit project? Data specialist Tim van Tongeren vertelt u er graag meer over. Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.